Välkommen!
VÄLKOMMEN! Här kan ni följa klassens arbete och få användbar information.
31 augusti 2016
Vi är igång med Classroom
Vi pratar engelska
Rapport från NO-lärare Maja
Nu har vi äntligen haft våra första NO-lektioner ihop och så kommer det vara framöver också, vi kommer att ses två gånger i veckan. Ett lite längre pass på 90 minuter och ett lite kortare på ca 50 min. Tanken är att vi på de lite längre passen ska ha tid till att kunna göra olika undersökningar. När vi gör undersökningar kommer ni i början att tillsammans med mig få träna på att läsa instruktioner, ställa hypoteser(när man gissar vad man tror kommer att hända), använda olika sorters materiel och sedandokumentera undersökningen med text och bild. Målet är att ni i framtiden på egen hand ska kunna planera genomföra och redovisa era undersökningar.
Vi har startat upp vårt första tema som handlar om vatten, ni har fått fundera och diskutera kring frågan ”Vad är vatten?” och ni har fått dela med er av de kunskaper som ni redan har om vatten till varandra. Det var en hel del! Men som tur är har ni också många frågor som vi ska fördjupa oss mer i och lära oss om.
Precis som vi gjorde den här veckan kommer ni att få ställa frågor, fundera över frågor, diskutera mycket och koppla det vi lär oss om i skolan till sådant som ni är bekanta med i er vardag. T.ex. så diskuterade vi varför vatten är så viktigt för oss och vad vi använder vatten till under en hel dag. Många av er visste att det finns vatten i er kropp men blev förvånade över att det var så mycket som 2/3 av kroppen som består av vatten. Alla kunde säga något om vad de använde vatten till hemma men ni visste inte att varje svensk i genomsnitt använder 180 liter vatten varje dag och att det t.ex. går åt ca 6 liter vatten när man spolar i toaletten. Det här handlar om förmågan att se samband och den är viktig att utveckla för att lättare förstå det vi lär oss om.
Under veckan kommer vi titta lite mer på vår vattenanvändning men vi kommer också att repetera hur vattnets kretslopp fungerar. En stor fråga som vi ska fundera över i veckan är varför vi måste vara rädda om vattnet när det ändå inte kan försvinna, det är ju samma vatten som återkommer hela tiden?
Jag ser fram emot föer lektioner med intressanta frågor!
//Maja
29 augusti 2016
Detektivbyrån
Ledtråd till onsdag
26 augusti 2016
Veckans sista mattelektion
25 augusti 2016
Vattenflaska
24 augusti 2016
Dagens GOTD
Matematik är kul!
Föräldrasamråd
23 augusti 2016
English time!
Hej !
Jag heter Sara och jag kommer att arbeta med dig i engelska under tre lektioner i veckan. På mina lektioner i engelska kommer vi alltid att starta lektionerna med warm-ups. En warmups är en eller flera bilder som ni kommer att få prata med en kompis om. Ett mycket bra sätt att kickstarta lektionerna.
Jag kommer att prata engelska under hela lektionen, men givetvis översätta mycket nu i början. Så småningom kommer jag att kunna prata engelska hela lektionerna och ni kommer att kunna svara.
Er första arbetsuppgift kommer att handla om er själva. Ni kommer att få öva på att presentera er själv och på siffrorna. Att presentera sig själv kan ni göra på flera olika nivåer. Här handlar det om ansvar vilken nivå ni väljer. Ni kommer att arbeta med att presentera er själv under hela terminen i en bok som heter "The book about me". Här kommer ni att arbeta med olika område som familjen,kläder, husdjur,mat,ert rum,fritiden, vänner och mycket mer. Elevnära ämnen som jag hoppas att ni alla har lätt att skriva och prata om.
Vi kommer också att titta på vårt läromedel som heter "Magic" i veckan. Du kommer att ha läxa från måndag till torsdag med start nästa vecka 35.
Jag ser framemot att arbeta tillsammans med er i ett av mina favoritämne, nu kör vi!
/Sara
Vad är "Grej of the day"?
Jag hoppas att alla elever pratat lite grann om "Grej of the day" hemma. Nu ska alla ni som undrar vad det är för något få mer information.
Minilektionerna, som hålls två tillfällen/vecka och är ca 7-10 minuter långa, läggs alltså upp på följande sätt:
- En ledtråd delas med eleverna innan för att inspirera eleverna och få igång deras tankar.
- Lektionen inleds med att eleverna får gissa. Genomförs enskilt, parvis eller i helklass.
- Därefter följer en enkel presentation, en Powerpoint. Eleverna antecknar i GOTD-boken.
- Finns det kopplingar till tidigare GOTD?
- Ny ledtråd inför nästa Grej of the day delas.
Efter hand som vi har gjort några GOTD kommer eleverna att börja få göra kopplingar mellan de platser, personer och händelser som vi haft. En bild på varje GOTD sätter vi upp vid vår världskarta i klassrummet. Varje GOTD blir en prick på kartan och en länk till en bild eller rubrik som påminner eleverna om lektionen.
Elevern kommer ha GOTD i läxa två gånger veckan. Det som förväntas av eleverna när de har GOTD i läxa är att de gör en gissning efter att ha fått ledtråden och efter minilektionen ta hem skrivboken och med hjälp av sina stödord berätta om detta hemmavid för att repetera och befästa sina kunskaper. Vi kommer även att köra ett quiz då och då på gamla GOTD för att hålla kunskapen vid liv.
Vi har hittills haft väldigt roligt i klassrummet och eleverna har varit så nyfikna och intresserade när vi haft GODT.
Mer information kring "Aktivitet förebygger"
Vårt samhälle
22 augusti 2016
Vecka 34
Kunskap är coolt
18 augusti 2016
Information från idrottslärare Anna
Aktivitet förebygger Åk 4 Norrevångskolan
Då var det dags igen med aktiviteter på måndags eftermiddagarna. Denna gång kommer ni att få möjligheten att prova på handboll, badminton, basket och brottning 16 veckor. Aktivitet förebygger inleds måndagen den 29 augusti och varar till den 19 december.
Tid: måndagar kl. 14:10- 15:10
Var: Eslövshallen (idrottshallen)
Vad är ”Aktivitet förebygger”?
”Aktivitet förebygger” gör det möjligt för elever i årskurs fyra att under skoltid möta föreningslivet i kommunen. Under en schemalagd timme i veckan får eleverna prova på olika idrotts- eller skapande aktiviteter. På så vis har alla elever samma möjligheter att utforska föreningslivet tillsammans med kunniga ledare.
Vad vill vi åstadkomma?
Syftet är att bidra till en god fysisk och psykisk hälsa och att på sikt motverka utanförskap. Genom att alla barn får samma chans att prova på olika fritidsaktiviteter på skoltid hoppas vi att alla barn som vill ska kunna ha en organiserad fritid oavsett förutsättningar.
Engagera fler barn i föreningslivet
Förbättra deltagarnas upplevda hälsa
Öka andelen föreningsaktiva elever i årskurs fyra
Öka deltagarnas sociala nätverk
Motverka utanförskap
Verka för lika behandling
Motverka droger
Bättre studieresultat på sikt
Stärka samverkan mellan skola och föreningsliv.
Tänk på att eleverna ska ha med sig idrottskläder och handduk till varje pass.
Jag hoppas och tror att eleverna kommer att uppskatta dessa aktiviteter.
Med vänlig hälsning
Anna Olsson-Nilsson
Legitimerad idrottslärare F-6, Norrevångsskolan.