Välkommen!

VÄLKOMMEN! Här kan ni följa klassens arbete och få användbar information.

13 september 2016

Vårt samhälle

Den högtidliga dagen då riksdagen öppnade för ett nytt arbetsår väljer jag att presentera vårt SO-tema, Vårt samhälle. Jag tycker det passar bra! Vi har under dagens arbetspass gått igenom den process som det är för att komma fram till ett och enas om ett beslut. 

Men låt oss ta det från början...


Temat började med denna öppna fråga till eleverna. Jag fick säga stopp när min arm/hand inte orkade skriva fler saker. Eleverna kom på hur mycket som helst. 

Därefter presenterade jag en bild på ett samhälle och vi skrev tillsammans en text om vad ett samhälle är. 


Lektionerna därefter har sedan handlat om att på olika sätt befästa vad ett samhälle är. Eleverna har i grupper fått lista ut vad som saknas på bilen av ett samhälle. Vi har haft incheckning och utcheckningen där man fått svara på vad ett samhälle är. 


Vi har också pratat om skillnaden mellan ett yrke och en arbetsplats och försökt att hitta så många yrken och arbetsplatser som möjligt i min bild av ett samhälle. 


Vi har jämfört min bild av ett samhälle med Eslöv. Vad finns det för likheter och skillnader. 

Och idag har vi hittat en tom lokal på min bild av ett samhälle. Eleverna fick först på egen hand fundera vad som skulle öppna i den tomma lokalen. Uppgiften var att det skulle öppna något som passade så många typer av människor i ett samhälle. Vad finns det då för typer av människor? 

Eleverna kom på flera bra saker enskilt men fick efter att ha funderat en stund bestämma sig för sitt bästa förslag och skriva flera argument som också skulle övertyga klasskompisarna om att det var det bästa. Vid det tillfälle hade alla i klassen ett förslag var, idag innebar det 16 förslag i klassen. Innan vi skulle gå hem klockan två skulle klassen ha enats om ett förslag. 


Därefter fick eleverna sitta i grupper och tydligt presentera sitt förslag och argument. Fem grupper var klassen indelade iså nu skulle 16 förslag bli 5. Varje grupp skulle presentera ett förslag för klassen.


Grupperna lyckades och fem förslag presenterades för klassen. Därefter hade vi en öppen omröstning. Vi pratade om vad det var för något och vilka för och nackdelar det fanns med det. Nu blev fem förslag till tre. 


Innan klockan slog två hade vi en sluten omröstning och ett vinnande förslag till den tomma lokalen i samhället kändes presenteras. I den tomma lokalen öppnar en polisstation. 


Vad har vi tränat under dagens lektion, jo hur en beslutsprocess går till bland de som styr Sverige. Vi pratade lite snabbt om riksdag, regering och statsminister. Nästa SO-pass kommer vi fördjupa oss i fakta om hur Sverige styrs samt om hur en kommun styrs. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar