Välkommen!

VÄLKOMMEN! Här kan ni följa klassens arbete och få användbar information.

31 augusti 2016

Rapport från NO-lärare Maja

Nu har vi äntligen haft våra första NO-lektioner ihop och så kommer det vara framöver också, vi kommer att ses två gånger i veckan. Ett lite längre pass på 90 minuter och ett lite kortare på ca 50 min. Tanken är att vi på de lite längre passen ska ha tid till att kunna göra olika undersökningar. När vi gör undersökningar kommer ni i början att tillsammans med mig få träna på att läsa instruktioner, ställa hypoteser(när man gissar vad man tror kommer att hända), använda olika sorters materiel och sedandokumentera undersökningen med text och bild. Målet är att ni i framtiden på egen hand ska kunna planera genomföra och redovisa era undersökningar.

 

Vi har startat upp vårt första tema som handlar om vatten, ni har fått fundera och diskutera kring frågan ”Vad är vatten?” och ni har fått dela med er av de kunskaper som ni redan har om vatten till varandra. Det var en hel del! Men som tur är har ni också många frågor som vi ska fördjupa oss mer i och lära oss om.

 

Precis som vi gjorde den här veckan kommer ni att få ställa frågor, fundera över frågor, diskutera mycket och koppla det vi lär oss om i skolan till sådant som ni är bekanta med i er vardag. T.ex. så diskuterade vi varför vatten är så viktigt för oss och vad vi använder vatten till under en hel dag. Många av er visste att det finns vatten i  er kropp men blev förvånade över att det var så mycket som 2/3 av kroppen som består av vatten. Alla kunde säga något om vad de använde vatten till hemma men ni visste inte att varje svensk i genomsnitt använder 180 liter vatten varje dag och att det t.ex. går åt ca 6 liter vatten när man spolar i toaletten. Det här handlar om förmågan att se samband och den är viktig att utveckla för att lättare förstå det vi lär oss om. 

 

Under veckan kommer vi titta lite mer på vår vattenanvändning men vi kommer också att repetera hur vattnets kretslopp fungerar. En stor fråga som vi ska fundera över i veckan är varför vi måste vara rädda om vattnet när det ändå inte kan försvinna, det är ju samma vatten som återkommer hela tiden?

 

Jag ser fram emot föer lektioner med intressanta frågor!

 

//Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar