Välkommen!

VÄLKOMMEN! Här kan ni följa klassens arbete och få användbar information.

26 augusti 2016

Veckans sista mattelektion

Under veckans lektioner har målet varit att kunna vilken plats och värde en siffra har i ett tal. Sista lektioner den här veckan ägnade vi åt att befästa våra kunskaper genom spela spel. 

Instruktionen till första spelet var att slå tre tärningar och sedan bygga ihop valfritt tresiffrigt tal. Kan låta enkelt men larven på spelplanen skulle fyllas med tal i storleksordning. Lyckades man inte placera in det tal man kunde pussla ihop fick man kryssa över ett valfritt tal i larven. Den som lyckats kryssa över minst tal i larven vann. 


Andra spelet handlade om först till 200. Vi använde oss av en snurra där gemet kunde hamna på antingen 1 som betyder ental och 10 som betyder 10-tal. Därefter slog man en tärning och fick man en trea så betydde det att man antingen fått tre ental eller tre tio-tal. Eleverna adderade ihop vad de fick och den som fört hamnade på 200 vann. 


Vad har ni lärt er av att spela dessa två spel frågade jag elever innan vi avslutade. 

- Positionsystemet
- Samarbete
- Att man inte alltid kan vinna
- Att man kan ha mer eller. Indre tur med sina tärningskast 
- Huvudräkning 

Alltså många vinster med att spela spel! Låt gärna ert barn instruera er och kör en omgång tillsammans ute på en filt i det härliga vädret i helgen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar