Välkommen!

VÄLKOMMEN! Här kan ni följa klassens arbete och få användbar information.

23 augusti 2016

Vad är "Grej of the day"?

Jag hoppas att alla elever pratat lite grann om "Grej of the day" hemma. Nu ska alla ni som undrar vad det är för något få mer information. 

Grej of the day (GOTD) är regelbundna minilektionen som består av att elever i förväg får en ledtråd och därefter får de tid på sig att gissa gissa vad minilektionen skulle kunna handla om. När det är dags minilektionen presenteras fakta i en presentation för eleverna och eleverna antecknar i en speciell skrivbok under tiden. Minilektionerna baseras på personer, platser elever händelser och syftet, tillsammans med kunskap, är att sprida en positiv inställning till lusten att lära. Kunskap är coolt! 

Minilektionerna, som hålls två tillfällen/vecka och är ca 7-10 minuter långa, läggs alltså upp på följande sätt:

  • En ledtråd delas med eleverna innan för att inspirera eleverna och få igång deras tankar.
  • Lektionen inleds med att eleverna får gissa. Genomförs enskilt, parvis eller i helklass.
  • Därefter följer en enkel presentation, en Powerpoint. Eleverna antecknar i GOTD-boken.
  • Finns det kopplingar till tidigare GOTD?
  • Ny ledtråd inför nästa Grej of the day delas.

Efter hand som vi har gjort några GOTD kommer eleverna att börja få göra kopplingar mellan de platser, personer och händelser som vi haft. En bild på varje GOTD sätter vi upp vid vår världskarta i klassrummet. Varje GOTD blir en prick på kartan och en länk till en bild eller rubrik som påminner eleverna om lektionen.  

Elevern kommer ha GOTD i läxa två gånger veckan. Det som förväntas av eleverna när de har GOTD i läxa är att de gör en gissning efter att ha fått ledtråden och efter minilektionen ta hem skrivboken och med hjälp av sina stödord berätta om detta hemmavid för att repetera och befästa sina kunskaper. Vi kommer även att köra ett quiz då och då på gamla GOTD för att hålla kunskapen vid liv. 

Vi har hittills haft väldigt roligt i klassrummet och eleverna har varit så nyfikna och intresserade när vi haft GODT. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar